1. Опис навчальної дисципліни
Найменування показників |
Галузь знань,
напрям підготовки,
освітній рівень |
Характеристика навчальної дисципліни |
денна форма навчання |
заочна форма навчання |
Кількість кредитів -
денна форма - 3
|
Галузь знань:
07 «Управління та адміністрування» |
Професійної підготовки;
Вибіркова |
Загальна кількість годин -
денна форма - 90
|
Спеціальність:
071 «Облік і оподаткування» |
Рік підготовки |
3-й |
- |
Семестр |
6-й |
- |
Тижневих годин навчання:
аудиторних – 3
самостійної роботи студента – 3,43 |
Освітній рівень:
бакалавр |
Лекції |
28 год. |
- |
Практичні, семінарські |
14 год. |
- |
Лабораторні |
- |
- |
Самостійна робота |
48 год. |
- |
Вид контролю: |
залік |
- |
Мова навчання - українська
2. Мета та завдання навчальної дисципліни
Мета дисципліни: допомогти майбутнім фахівцям опанувати теорію і практику ведення бухгалтерського обліку на підприємствах різних видів економічної діяльності з урахуванням особливостей їх технології і організації виробничого процесу.
Завдання дисципліни: формування необхідних теоретичних знань та практичних навичок, які дають змогу ефективно використовувати на практиці вміння працювати з документами; збирати, узагальнювати, систематизувати, зберігати та представляти інформацію на підприємствах різних видів економічної діяльності на рівні, який відповідав би вимогам підготовки висококваліфікованих фахівців.
Предметом дисципліни є методологія та методика ведення бухгалтерського обліку на підприємствах різних видів економічної діяльності.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
- особливості нормативної регламентації, організації та методики ведення обліку на автотранспортних підприємствах;
- особливості нормативної регламентації, організації та методики ведення обліку у закладах ресторанного господарства;
- особливості нормативної регламентації, організації та методики ведення обліку в готелях;
- особливості нормативної регламентації, організації та методики ведення обліку у сільському господарстві;
- особливості нормативної регламентації, організації та методики ведення обліку у удівництві;
- особливості нормативної регламентації, організації та методики ведення обліку в гірничо-видобувній сфері.
Вміти з урахуванням галузевих особливостей підприємств:
- документально оформляти господарські операції;
- згідно відповідних галузевих нормативних документів вести облік виробничих затрат і калькулювати собівартість продукції (робіт, послуг);
- вести синтетичний та аналітичний облік господарської діяльності підприємства у відповідних регістрах;
- визначати фінансовий результат діяльності;
- складати фінансову звітність підприємства.
Зміст дисципліни за темами:
- Сутність та класифікація видів економічної діяльності;
- Галузевий аспект побудови бухгалтерського обліку;
- Бухгалтерський облік на автотранспортних підприємствах;
- Галузеві особливості організації обліку підприємств ресторанного господарства;
- Особливості обліку в готелях;
- Особливості діяльності та побудови обліку в сільському господарстві;
- Облік біологічних активів;
- Особливості обліку в будівництві;
- Особливості обліку в гірничо-видобувній промисловості.
Контроль знань викладанні дисципліни «Облік за видами економічної діяльності» використовуються такі методи контролю за ефективністю навчально-пізнавальної діяльності:
1. Методи усного контролю: індивідуальне опитування, фронтальне опитування, колоквіуми, іспити, усне програмоване опитування.
2. Методи письмового контролю: контрольні письмові роботи, письмові іспити, програмовані письмові роботи.
3. Методи лабораторно-практичного контролю: контроль за допомогою комп'ютера (навчально-контрольні програми).
Контрольні заходи включають поточний та підсумковий контроль.
Поточний контроль засвоєння знань студентами при викладанні дисципліни «Облік за видами економічної діяльності» здійснюється за наступними методами:
- експрес-контроль;
- усне опитування;
- перевірка задач домашнього завдання;
- тестування за темами та окремими питаннями.
Підсумковий контроль проводиться у формі заліку. |
|